Je hebt het vast wel eens gezien. Of misschien heb je er zelf last van. Een donkere vlek in je gezicht, decolleté of ergens anders op je lichaam. We noemen dit hyperpigmentatie. Wat is hyperpigmentatie, hoe kun je het voorkomen en hoe kom je er weer vanaf? De eerste twee vragen leg ik je uit. Voor de laatste vraag, hebben wij sindskort een oplossing: Meline.

Hoe ontstaat het?

Hyper betekent meer, je hebt dus meer pigment. Pigment (melanine) wordt aangemaakt door melanocyten in de huid. Dit gebeurt door diverse factoren zoals medicatie of beschadiging, maar voornamelijk door negatieve invloeden van UV-stralen. Melanine is een beschermingsstofje van het lichaam. Het stofje is bedoeld om de huid te beschermen tegen verbranding door de zon. Bij een gezonde huid wordt melanine egaal verdeeld en is er niets aan de hand. Helaas kan hier een verstoring in optreden, waardoor de pigmentcellen samen klonteren. Deze cellen vormen als het ware een ophoping en dit wordt zichtbaar in de vorm van een vlek. De verstoring kan helaas niet verholpen worden, omdat het een chemische reactie in het lichaam is.

Voorkomen is dus beter dan genezen, maar hoe?

Wil je hyperpigmentatie voorkomen, dan is zonbescherming heel belangrijk. Maar ook is het belangrijk te begrijpen wat er zich in de huid afspeelt voordat een pigmentvlek ontstaat. Hiervoor gaan we eerst stapsgewijs doornemen wat er in de huid gebeurt en leg ik uit hoe je daarop kunt inspelen.

1. De huid wordt bedreigd door UV-stralen, infrarood of overige factoren zoals hormonen of medicatie.
2. De reactie van de huid hierop is het aanmaken van melanine. Ik zal je niet lastig vallen met hoe dit proces precies gaat. Maar waar het op neer komt is dat we een bruine kleur krijgen. Die toevallig zeer handig is, omdat het ons beschermt tegen bedreigende factoren.

Deze stappen zijn een natuurlijk en gezond proces. In principe dient het pigment egaal verdeeld te worden over de opperhuid, waardoor een egale bruine teint ontstaat. Als in de verdeling van het pigment iets niet in orde is, ontstaan er pigmentvlekken. Aangezien voorkomen beter is dan genezen, is het belangrijk om de snelle aanmaak van pigment te voorkomen door simpelweg zonbescherming te gebruiken. Je wordt zeker bruin, maar op een gecontroleerde manier. Daarnaast zijn er bepaalde werkstoffen, zoals Kojic Acid en anti-oxidanten. Die werken tegen het samenklonteren van pigmentcellen.

Pigmentvlekken verminderen

Indien er al pigmentvlekken aanwezig zijn en je wilt dit verminderen, is het verstandig van buiten naar binnen toe te werken. Dit kan door middel van peelings, retinol, of andere pigment afbrekende behandelingen zoals Meline of de Fader lijn van Nimue.

Zonbescherming blijft het allerbelangrijkste en eenmaal aanleg tot pigmentvlekken betekent een verstoring in het aanmaakproces ervan. Dus een factor om voor de rest van je leven rekening mee te houden!

Peelen bij hyperpigmentatie

Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat een pigmentcel gewoon een cel is. Dat betekent dus dat ook deze cellen leven en zich kunnen voortplanten. Dus bij pigmentproblemen is het belangrijk om de celdeling niet overmatig te prikkelen en op een gecontroleerde manier te peelen en te behandelen.
De producten en peelings van Meline en Nimue zorgen in combinatie met professionele behandelingen ervoor dat er op een gecontroleerde manier behandeld kan worden.

Wat kost een behandeling tegen pigmentvlekken?

De prijzen van de behandelingen vind je hier.

Nieuwsgierig geworden naar de andere gezichtsbehandelingen in onze schoonheidssalon?

Maak een afspraak

Bekijk de prijslijst

Bekijk de aanbiedingen