IPL Ontharen
IPL, hoe werkt het?
Met IPL wordt via licht warmte opgewekt in de haarzakjes en de haarstamcellen. Daarna geleidt de melanine (het pigment) in de haar het licht naar de haarwortel. Doordat de warmte de haarzakjes en cellen vernietigt, kunnen ze daardoor nooit meer een haartje produceren. Kort en simpel gezegd wordt de haarwortel door de lichtflits vernietigd waardoor er geen haar meer kan uitgroeien. Dit heeft tot resultaat dat na een kuur gemiddeld 80-90% vermindering van het haar wordt bereikt. Echter kunnen alleen haarwortels met voldoende pigment worden vernietigd. Daarom levert ontharing met IPL het beste resultaat op wanneer je donkere haren op een lichte huid hebt. Ook voor de behandeling van witte of blonde haren in het gezicht kun je bij ons terecht. Lichte haren behandelen wij door middel van elektrische epilatie.
Plan een vrijblijvend intakegesprek
Hoeveel IPL-behandelingen zijn er nodig?
Bij definitief ontharen met IPL moet rekening gehouden worden met het groeiproces van een haar. IPL kan namelijk alleen de haren in de groeifase definitief vernietigen. Het haargroeiproces verschilt per lichaamsgebied. De frequentie van de IPL-behandeling is daarom afhankelijk van het te behandelen lichaamsdeel. Er zullen gemiddeld acht behandelingen – met een onderbreking van vier tot acht weken – nodig zijn voor een definitieve haarverwijdering. Het aantal behandelingen kan hoger of lager uitvallen. Om een goed resultaat te behouden, adviseren wij om jaarlijks één tot twee onderhoudsbehandelingen te ondergaan.
Voordat wij gaan behandelen:
- Bespreken we eerst jouw wensen.
- Doen we een uitgebreid intakegesprek, je vult een medische anamnese in.
- Wanneer we starten met de behandeling kunnen we een schatting geven van het aantal uit te voeren behandelingen. Het aantal behandelingen kan hoger of lager uitvallen.
Wij informeren en adviseren jou en voeren de behandeling uit met de beste zorg. Voor de start van de behandeling zijn er enkele aandachtspunten die je ter harte moet nemen ter bescherming van jouw huid. Doe je dit niet dan kunnen er bijvoorbeeld pigmentvlekken, pigmentschade, littekens of verbranding ontstaan. Controleer of onderstaande situaties voor jou gelden en informeer ons.
In de volgende situaties kunnen wij de behandeling niet starten:
- Er kan niet behandeld worden wanneer er sprake is van een actieve huidinfectie, zoals een koortslipinfectie (+ 3 weken erna), als je rond de mond onthaard wilt worden. Dit geldt ook voor herpesinfecties op andere plekken op het lichaam, zoals bijvoorbeeld gordelroos (herpes zoster: blaasjes en jeuk en zenuwpijn).
- Bij het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals bijvoorbeeld Roacutaan, kan er niet behandeld worden. Wanneer je nieuwe medicijnen krijgt, kan je het beste even direct aan de arts vragen of bij IPL (lichtflitsbehandeling) een contra-indicatie is.
- Je bent de afgelopen 2 weken niet in de zon/zonnebank geweest met het te behandelen gebied (en naarmate je donkerder bent, geldt deze eis langer). De huid dient niet te bruin te zijn. Tot 2 weken na de behandeling mag je ook niet in de zon/onder de zonnebank.
- Indien je een antibioticakuur volgt, dan moet deze eerst worden afgerond. Pas na 1 week na afronding van de antibioticakuur kan weer met de IPL behandeld worden.
Wat je tijdens en na de behandeling kan verwachten:
- De flits voelt als een tikje met warmte. Soms wordt het ook wel beschreven als een elastiekje die je tegen je huid schiet. Bij iedere persoon is het pijngevoel anders. De behandeling mag wel gevoeld worden, maar mag niet pijnlijk zijn!
- Na een IPL-behandeling kan de huid rood en gevoelig aanvoelen, alsof je nét te lang in de zon hebt gelegen. Dit verdwijnt meestal na 24 uur.
Complicaties komen zelden voor:
- Wanneer de huid verbrand aanvoelt, extreem rood is of er blaren zichtbaar worden, neem dan direct contact met ons op.
- Wanneer korstvorming ontstaat na verbranden, neem dan direct contact met ons op.
Hoe kan je de huid het beste verzorgen:
- Koelen van de huid mag je doen met de herstellende crème of een koude doek. Gebruik GEEN coolpack uit de vriezer, dat vertraagt de genezing.
- Gebruik GEEN bodylotion! Bodylotion kan de huid afsluiten, waardoor de warmte er niet uit kan.
- Gebruik de zonbeschermende crème met minimaal factor 30. Het smeren dient iedere 2/3 uur herhaald te worden.
- Ga niet onder de zonnebank of in de zon gedurende 2 weken voor en na de behandeling. Doe je dit wel dan kan er schade aan de huid ontstaan, hierbij moet je denken aan pigmentveranderingen en -verschuivingen en verbranding van de huid.
- Voorkom gedurende 24 uur inspanning resulterend in transpiratie zoals bij workouts, om irritatie te voorkomen.
- Vermijd warmte-inducerende en/of directe hittebehandelingen zoals sauna, stoom en infraroodstraling gedurende 24 uur vóór en 48 uur na de behandeling.
- Ga niet zwemmen in de 48 uur na de behandeling.
- Mocht er eventueel erytheem, roodheid, zwelling of irritatie optreden, neem dan direct contact met ons op.